Fiskgratäng med tomat, dill och potatispuré

Fiskgratäng med tomat, dill och potatispuré

Huvudrätt
En klassisk fiskgratäng som får nytt liv och en frisk fläkt av syrad grädde. Klyfta gärna några citroner och servera på sidan av för den som vill ha extra citrussting.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/fiskgratang-med-tomat-dill-och-potatispure/

Gör så här

Fiskgratäng:
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Strimla purjolöken och fräs den i en kastrull i hälften av smöret. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare ca 1 min.
  • Häll på vin och låt koka ihop ca 3 min. Tillsätt syrad grädde och majsstärkelse. Låt såsen sjuda ca 2 min. Tillsätt hälften av saltet.
  • Vik fisken och lägg i en smord ugnssäker form. Strö över resten av saltet. Häll över såsen.
  • Tillaga långt ner i ugnen ca 25 min tills fisken har en innertemperatur på 55-60°.
Potatispuré:
  • Skala och koka potatisen mjuk. Värm den syrade grädden med vatten och smör.
  • Vispa sönder potatisen och häll ner den syrade gräddblandningen och smaka av med salt. Strö över dillen.
  • Servera fiskgratängen med potatispurén.
Klart!

Syrad grädde och fisk är en grym kombination. Syran i grädden fungerar fint tillsammans med andra syrade ingredienser som vitt vin och tomatpuré.

Energi:

697 kcal

Protein: 37 g
Kolhydrater: 30 g
Fett: 46 g

Ingredienser

Rödspätta eller rödtunga
600 g
Purjolök
60 g
3 msk
Tomatpuré
1 msk
Torrt vitt vin
1 dl
3 dl
Majsstärkelse
1 tsk
Salt
1 tsk
Potatispuré:
Potatis
750 g
1 dl
Vatten
1 dl
2 msk
Salt
1 tsk
Hackad färsk dill
½ dl