Fläsklägg med rotmos

3 tim Huvudrätt Lunch Middag
Fläsklägg med rotmos

Svensk husmanskost med våra älskade rotfrukter och långkokat kött. Här serveras klassikern med en len senapskräm på färskost.

Ingredienser

Fläsklägg
750 g
Gul lök
1
Morot
1
Kryddpepparkorn
6
Vitpepparkorn
6
Lagerblad
2

Rotmos:

Kålrot
1
Morötter
2
Potatis
750 g
50 g
Salt
1 tsk
Grönsaksbuljong
2 dl
Hackad bladpersilja
½ dl

Senapskräm:

150 g
Senap
1 dl
Hackad färsk persilja
½ dl

Gör så här

Fläsklägg:

  • Skölj fläskläggen i kallt vatten, lägg i en gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma av.
  • Skala lök och morot, skär i grova bitar. Lägg ner lök, morot, pepparkorn och lagerblad i grytan. Koka på svag värme ca 2 tim.

Rotmos:

  • Skala kålrot och morötter, skär i grova bitar. Lägg kålrot och morötter i en kastrull, täck med vatten och koka ca 30 min.
  • Skala potatisen och skär i bitar, lägg i kastrullen. Koka ytterligare ca 15 min. Häll av vattnet. Mosa ihop med smör. Salta och späd med buljong. Toppa med persilja.

Senapskräm:

  • Blanda färskost, senap och persilja. Servera fläskläggen i grova bitar med rotmos och senapskräm.
Klart!

Använd gärna buljongen från fläskläggen till att späda rotmoset med istället för grönsaksbuljong.

Näringsvärden, per port

Energi:

565 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 32 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 28 g
https://www.arla.se/recept/flasklagg-med-rotmos/