Lutfisk med skånsk senapssås

1 tim Huvudrätt Lunch Middag
Lutfisk med skånsk senapssås

Lutfisk som får ny spännande smak av len senapssås. För många är lutfisk obligatorisk på julbordet.

Ingredienser

Lutfisk, MSC märkt
1½ kg
Salt
3 tsk

Sås:

3 msk
Vetemjöl
3 msk
5 dl
1 dl
Salt
1 tsk
Strösocker
1 tsk
Vitpeppar
2 krm
Skånsk senap
2 msk

Gör så här

  • Låt lutfisken ligga i kallt vatten 2-3 tim.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form med höga kanter. Salta och täck med aluminiumfolie.
  • Koka i ugn 40-55 min.
  • Smält smöret till såsen i en kastrull. Rör ner mjölet.
  • Späd med mjölk och grädde under omrörning. Koka såsen på svag värme 3-5 min. Rör om då och då.
  • Smaksätt med salt, socker, peppar och senap.
  • Servera lutfisken med såsen samt kokt potatis och gröna ärter.
Klart!

Blanda en klick Bregott Havssalt med dina nykota potatisar så smakar de ännu godare!

Näringsvärden, per port inkl tillbehör

Energi:

585 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 37 g
Kolhydrater: 52 g
Fett: 24 g
https://www.arla.se/recept/lutfisk-med-skansk-senapssas/