Manakish – pizza från Mellanöstern
Budget Nytt

Manakish – pizza från Mellanöstern

60+ min Mellanmål Frukost
Lämplig för frysning
Manakish är ett underbart gott tunnbröd eller typ av pizza som är mycket populärt som frukost i mellanöstern. Det mest traditionella sättet att tillaga manakish på är att bre za'atar blandat med olivolja på bröden. Här har vi gjort ett recept på manakish med ost som är underbart gott! Degen går bra att kalljäsa över natten. Då är det lätt att bjuda på nybakade bröd till frukost!
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/manakish-pizza-fran-mellanostern/

Gör så här

  • Smält smöret. Ta från värmen och rör ner mjölk och vatten.
  • Smula jästen i en degbunke. Häll över degvätskan och rör tills jästen lösts upp.
  • Tillsätt mjöl och salt. Knåda degen smidig, ca 10 min i maskin. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.
  • Häll degen på mjölat bakbord och dela i 8 bitar. Forma till släta bollar. Täck över och låt jäsa ca 15 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Smula vitosten i en skål. Blanda ner riven ost.
  • Tryck eller kavla ut degen till platta bröd, ej för tunna då blir de hårda. Lägg bröden på två plåtar med bakplåtspapper.
  • Fördela ost och sesamfrön på bröden. Grädda mitt i ugnen i 10-12 min.
  • Lägg de varma bröden i kökshandduk så de håller sig mjuka.
Klart!

Om det blir manakish över lägger du dem i en plastpåse. Funkar fint att frysa in, håller sig då ca 3 mån.

Energi:

322 kcal

Fiber: 2,6 g
Protein: 13,6 g
Kolhydrater: 35,2 g
Fett: 14 g

Ingredienser

25 g
1 dl
Vatten
1½ dl
Jäst
25 g
Vetemjöl special
6 dl
Salt
½ tsk
Topping:
150 g
150 g
Svarta sesamfrön
1 msk
Inkluderad
Za'atar
Budget
Za'atar
(3)