Nötpaj

45 min Dessert Efterrätt Fika
Frysbar
Nötpaj

En riktig godispaj att servera till fikat eller som dessert. Gärna med vispad grädde smaksatt med finhackad mynta.

Ingredienser

100 g
Vetemjöl
2 dl
Strösocker
1 msk

Fyllning:

Hasselnötter
200 g
Strösocker
1 dl
50 g
Kakao
1 msk
Vetemjöl
1 msk
1 msk
Sirap
1 msk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Skär smöret i mindre bitar. Arbeta ihop smör, mjöl och socker till en deg för hand eller i matberedare.
  • Tryck ut den i en pajform ca 24 cm i diameter eller i en rektangulär form, 15x25 cm. Låt stå i kyl minst 30 min.
  • Rosta nötterna i en långpanna i mitten av ugnen. Passa noga så de inte blir brända..
  • Låt svalna något. Gnugga dem i händerna så skalet lossnar.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Lägg socker, smör, kakao, mjöl, mjölk och sirap i en kastrull. Värm under omrörning tills det börjar sjuda. Rör ner nötterna.
  • Häll nötfyllningen i pajskalet och grädda ytterligare 8-10 min.
  • Låt pajen svalna.
Klart!

För variation, blanda i andra nötter såsom pecannötter, valnötter och cashewnötter.

https://www.arla.se/recept/notpaj/