Päronpaj

Päronpaj

60+ min Buffé Efterrätt
Detta är en rustik päronpaj med smak av ingefära, kanel och kardemumma. Den är lika god att servera ljummen som kall, och då gärna med lättvispad grädde. Ett mycket trevligt inslag på fikabordet!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/paronpaj/

Gör så här

  • Tärna smöret och lägg i en matberedare. Tillsätt mjöl, socker, vanilj, ingefära, ägg och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och lägg den kallt ca 1 timme.
  • Värm ugnen till 200°.
  • Smörj en pajform eller springform, ca 23 cm i diameter. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rund plåt som är något större än formen. Lägg ett degark i botten av formen och tryck upp degen längs kanten.
  • Skala och kärna ur päronen. Dela dem på längden. Blanda socker, kardemumma och kanel. Strö blandningen över päronen. Lägg päronen i formen med den böjda sidan uppåt och stjälkändan mot mitten.
  • Lägg det andra degarket över päronen och tryck till ordentligt på kanten. Pensla degen med ägg och strö över lite socker.
  • Grädda i mitten av ugnen 40-45 min.
  • Servera päronpajen ljummen eller kall med lättvispad grädde.
Klart!
Energi:

357 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 21 g

Ingredienser

150 g
Vetemjöl
4 dl
Strösocker
1½ dl
Vaniljsocker
1 tsk
Malen ingefära
½ tsk
Ägg
1
Vatten
1 msk
Fyllning:
Päron
3 - 4
Strösocker
3 msk
Mortlade kardemummakärnor
1 tsk
Malen kanel
1 tsk
Uppvispat ägg, till pensling
1
Strösocker
2 msk
Till servering:
3 dl