Pesto

15 min
Pesto

En klassisk pesto ska göras på pinjenötter, färsk basilika, vitlök, parmesan och olivolja. Det går fint att byta ut de dyra pinjenötterna mot billligare solrosfrön, mandlar eller valnötter. Parmesan kan bytas ut mot lagrad Svecia. Då blir peston ännu krämigare. Pesto är underbart gott att blanda med nykokt pasta, till kyckling, i mackor, i röror och till det mesta från grillen. Förvara peston i en ren glasburk och ringla lite olivolja över. Då håller den sig längre.

Ingredienser

Pinjenötter
50 g
Färsk basilika
1 kruka
Vitlöksklyfta
1
Parmesanost eller Arla Ko® Svecia
50 g
Olivolja
½ dl
Salt och svartpeppar

Gör så här

  • Rosta pinjenötterna i en torr varm stekpanna. Skala och skiva vitlöken. Grovhacka basilikan, även stjälkarna.
  • Mixa eller mortla nötter, basilika och vitlök.
  • Riv osten och tillsätt den. Mixa hastigt.
  • Lägg över peston i en skål och rör ner olivolja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ställ kallt.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

320 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 7 g
Kolhydrater: 2 g
Fett: 32 g
https://www.arla.se/recept/pesto/