Polenta

45 min Huvudrätt
Polenta

Polenta är malet majsmjöl som är populärt att äta i Italien. Den kan antingen kokas till en fluffig gröt som smaksätts med smör och ost. Gott att servera till grytor. Eller så får polentan stelna i kylen. Då går den bra att grilla eller steka i smör. Gott att servera till kött eller kyckling. Eller så kan den toppas med en rad olika saker, t ex vitlöksstekt svamp eller sardeller och persilja.

Ingredienser

Polentagröt:

Vatten
1½ liter
Grönsaksbuljong
3 tärningar
Polenta
3 dl
Parmesanost, riven
150 g
100 g
Salt och svartpeppar

Förslag på topping till fast polenta:

Taleggio
Ädelostar
Blandade nötter
Färska örter

Gör så här

Polentagröt:

  • Koka upp vatten och buljongtärning, ta från värmen.
  • Tillsätt polentan och rör medan den tjocknar. Blanda i parmesan och smör, smaka av med salt och peppar. Gott till grytor!

Fast polenta:

  • Tillaga polentan som ovan.
  • Smörj en form, 20x30 cm, med olivolja. Häll polentan i formen och platta till. Låt stelna. Förvara i kylen.
  • Skär upp i portionsbitar och stek i smör till fin färg på båda sidor vid servering.
  • Toppa gärna nystekt polenta med ost, nötter och örter.
Klart!

Näringsvärden, per port utan topping

Energi:

265 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 10 g
Kolhydrater: 18 g
Fett: 17 g
https://www.arla.se/recept/polenta/