Sotad lax med ljummen Sveciamajonnäs

4 tim 40 min Förrätt
Sotad lax med ljummen Sveciamajonnäs

Vacker och lyxig förrätt med lax som gravas och sedan sotas i torr panna. Servera ljummen majonnäs med smak av lagrad ost till. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.

Tom Sjöstedt
Tom Sjöstedt Årets kock 2008
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock

Ingredienser

Lax:

Laxfilé, mittenbiten
400 g
Salt
1 msk
Strösocker
1 msk
Cayennepeppar
2 tsk

Sveciamajonnäs:

100 g
1 dl
Ägg
1
Matolja
2 dl
Salt
½ tsk

Sallad:

Gemsallad
2 huvuden
Färsk körvel
1 kruka
Färsk dill
1 kruka
Sardellfiléer
6
Svartpeppar
1 krm
Citron, finrivet skal
1
50 g

Gör så här

Laxen:

  • Dela laxen i 2 långa bitar. Blanda salt, socker och cayennepeppar och lägg i en påse tillsammans med laxen.
  • Låt grava i kyl minst 4 tim, gärna över natten.
  • Torka av laxen och sota den runtom i en torr, varm stekpanna. Låt kallna och skär i skivor.
  • Riv osten. Koka upp grädden och låt osten smälta i den.
  • Mixa ostkrämen med ägget och droppa försiktigt i oljan till en krämig konsistens. Smaka av med salt.
  • Plocka sallad och örter i mindre bitar.
  • Lägg laxen på tallrikar. Fördela sallad, örter och sardeller över laxen.
  • Klicka på majonnäsen, peppra och riv citronskal och ost över tallrikarna precis innan servering.
Klart!

Näringsvärden, per port inkl tillbehör

Energi:

580 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 23 g
Kolhydrater: 4 g
Fett: 53 g
https://www.arla.se/recept/sotad-lax-med-ljummen-sveciamajonnas/