Spöktårta

2 tim Efterrätt
Spöktårta

Baka en smaskig spöktårta med söta spöken till halloween! Vita spöken spritsas av len marängsmörkräm och en mumsig chokladbotten fylls med chokladsmörkräm. Små spöken gömmer sig visst inne i tårtan också...!

Johanna Westman
Johanna Westman

Ingredienser

200 g
Strösocker
2 dl
Ägg
1
Äggulor
3
2 dl
Vetemjöl
3 dl
Kakao
¾ dl
Bakpulver
2 tsk
Vaniljpulver
2 krm
Salt
1 krm

Marängsmörkräm:

Äggvitor
3
Florsocker
3 dl
200 g
Vaniljpulver
2 krm
Salt
1 krm
Mörk choklad
100 g
Strössel, till spökögon

Gör så här

  • Sätt ugnen på 180° eller 165° varmluft.
  • Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter.
  • Vispa smör och socker luftigt med elvisp. Tillsätt ägget och sedan äggulor och vispa slätt. Rör ner crème fraichen.
  • Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Blanda försiktigt till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen 45-60 min. Kontrollera med en sticka att kakan är genomgräddad. Lite kladdig kan den vara när den tas ut. Låt kallna helt.

Marängsmörkräm:

  • Vispa äggvitor och florsocker till en tjock maräng.
  • Tillsätt lite smör i taget under ständig vispning. Oroa dig inte att det blir en grynig massa, fortsätt vispa tills du får en slät smet. Smaka av med vaniljpulver och salt.
  • Lägg 1/3 av marängsmörkrämen i en spristpåse. Spritsa ut 10 små spöken på ett bakplåtspapper. Sätt dit strössel som ögon. Ställ kallt.
  • Smält chokladen försiktigt i mikro eller över vattenbad. Låt chokladen svalna. Rör sedan ner den i resterande marängsmörkräm.

Garnering:

  • Se till att chokladtårtan är helt kall. Skär ev till kakan om den inte är rak upptill. Dela kakan i tre bottnar.
  • Bred chokladsmörkrämen mellan och ovanpå tårtan. Toppa med spökena.
Klart!

Näringsvärden, per bit

Energi:

670 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 7 g
Kolhydrater: 56 g
Fett: 46 g
https://www.arla.se/recept/spoktarta/