Morotskaka

1 tim 20 min Fika
Frysbar
Morotskaka

Morotskaka är en tidlös favorit som alltid gör succé. Den här varianten är extra saftig, kryddig och toppad med en len färskostfrosting med citron. Passar lika bra till fikat som till dessert. Tål du inte valnötter? Byt ut dem mot pumpakärnor – rosta dem gärna i torr stekpanna för extra smak.

Ingredienser

Morot (3 st)
300 g
Malen kanel
1 tsk
Malen kardemumma
1 tsk
Malen ingefära
1 tsk
Ägg
3
Strösocker
3 dl
Rapsolja
1½ dl
Vetemjöl
4 dl
Vaniljpulver
2 tsk
Bakpulver
1 tsk
Bikarbonat
1 tsk
Salt
2 krm

Frosting:

150 g
100 g
Florsocker
3 dl
Citron, finrivet skal
1

Topping:

Hackade valnötter
1 dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Klä en fyrkantig form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper. Det går även bra med en springform på 23 cm i diameter.
  • Skala och riv morötterna fint. Blanda med kanel, kardemumma och ingefära.
  • Rör ihop resterande ingredienser. Vänd ner morötterna. Smeten ska inte vispas för mycket - då kan kakan bli torr.
  • Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 50 min. Känn med en sticka så kakan är genomgräddad. Låt kallna i formen.

Frosting:

  • Vispa smör, färskost, florsocker och citronskal till en slät frosting.
  • Bred frostingen på den helt kalla morotskakan och strö över valnötterna.
  • Skär kakan i bitar och njut av nybakad morotskaka.
Markera receptet som tillagat

Det går lika bra att använda en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Näringsvärden, per bit

Energi:

375 kcal

Näringsvärden per bit
Protein: 5 g
Fett: 21 g
Kolhydrater: 40 g
https://www.arla.se/recept/morotskaka/