Charlotte russe
Nytt

Charlotte russe

60+ min Buffé Fika Efterrätt
Charlotte russe är en underbar tårta både till utseendet och smaken! Kreationen består av en hallonmousse inklädd i rulltårta som toppas med färska bär. En lekfull och vacker tårta som passar till sommarens fester och tillställningar. Har du ont om tid är ett tips att köpa en färdig rulltårta och endast följa vårt hallonmousserecept.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/charlotte-russe/

Gör så här

Rulltårta:
  • Värm ugnen till 250˚.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner i smeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  • Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30x40 cm. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min.
  • Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra försiktigt bort pappret som kakan bakats på.
  • Bred på ett tunt lager sylt när kakan svalnat. Rulla ihop och förvara i kylen under tiden du gör hallonmoussen.
Hallonmousse:
  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  • Värm 350 g frysta hallon med socker i en kastrull. Sjud ca 5 min.
  • Passera hallonen genom en finmaskig sil. Värm upp hallonsaften i en liten kastrull.
  • Krama ur vätskan från gelatinbladen och smält försiktigt i kastrullen. Låt svalna.
  • Vispa upp färskost med florsocker. Tillsätt grädden ca1 dl åt gången. Vispa slätt.
  • Vänd i hallonpurén och blanda till en jämn mousse. Häll i resterande 100 g frysta hallon.
  • Klä en skål eller bunke som rymmer 2 l med plastfolie.
  • Skär rulltårtan i 1 cm tjocka skivor och täck hela skålen med rulltårtsbitarna. Tryck ihop försiktigt så hålrum täpps igen.
  • Häll i hallonmoussen. Täck med plastfolie och låt stå i kyl 4-5 timmar, helst över natten.
  • Ta bort plastfilmen vid servering och stjälp upp tårtan på ett serveringsfat.
  • Toppa med färska bär och florsocker.
Klart!

Ingredienser

Rulltårta:
Ägg
3
Strösocker
1½ dl
Vetemjöl
1½ dl
Potatismjöl
½ dl
Vaniljsocker
1 msk
Bakpulver
1 tsk
2 msk
Hallonsylt
2 dl
Hallonmousse:
Gelatinblad
4 blad
Frysta hallon
450 g
Strösocker
2 msk
450 g
Florsocker
1½ dl
3 dl