Chokladmousse med kaffe

Chokladmousse med kaffe

60+ min
Klassisk chokladmousse med lite kaffe som förhöjer den goda chokladsmaken. En skvätt rom ger lite mer vuxen smak. Receptet är skapat av Tommy Myllymäki, Årets kock 2007.
https://www.arla.se/recept/chokladmousse-med-kaffe-och-rom/

Gör så här

  • Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten ca 5 min.
  • Vispa ägg, äggulor och socker riktigt vitt och pösigt, ca 5 min.
  • Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Låt den svalna något. Vispa grädden lätt.
  • Lyft upp gelatinet ur vattnet. Smält det på svag värme i en kastrull tillsammans med kaffe och rom.
  • Rör ner chokladen i äggsmeten under konstant omrörning. Blanda noggrant. Tillsätt kaffeblandningen.
  • Vänd ner grädden försiktigt men var noga med att allt blandas väl. Låt stå i kyl minst 3 tim.
  • Forma moussen till ägg och servera med bär. Garnera ev med citronmeliss.
Klart!

Rom kan bytas ut mot färskpressad apelsinjuice.

Energi:

460 kcal

Protein: 7 g
Kolhydrater: 32 g
Fett: 33 g

Ingredienser

Gelatinblad
½
Ägg
1
Äggulor
2
Strösocker
⅔ dl
Mörk choklad
100 g
2 dl
Starkt kaffe
2 msk
Rom
1 msk
Till servering:
Färska jordgubbar
1 dl
Färska hallon
½ dl
Färska blåbär
½ dl