Citronsmörsås

Citronsmörsås

30 min
Emulsionssås med syrlig friskhet från citron. Passar fint till fisk, skaldjur och lamm.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/citronsmorsas/

Gör så här

  • Lägg alla ingredienser utom rivet citronskal till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca ½ dl återstår.
  • Sila bort schalottenlök och pepparkorn och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Smält smöret.
  • Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna i reduktionen och vispa på låg värme tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°. Dra av kastrullen från värmen.
  • Häll ner smöret i en tunn stråle under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med rivet citronskal och salt.
  • Med vattenbad: Häll reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°.
  • Ta bort bunken från vattenbadet. Häll ner smöret i en tunn stråle under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med rivet citronskal och lite salt.
Klart!
Energi:

2490 kcal

Protein: 11 g
Kolhydrater: 11 g
Fett: 267 g

Ingredienser

Reduktion:
Hackad schalottenlök
1
Citron
rivet skal och saft av 1
Vitvinsvinäger
½ dl
Vitpepparkorn
5