Eggs Benedict

Eggs Benedict

30 min Förrätt Mellanmål Frukost
Eggs Benedict, eller ägg Benedict på svenska, är den klassiska brunchrätten med pocherat ägg, hollandaisesås och bräckt skinka. Det är den perfekta mackan med den salta skinka, det krämiga ägget och den lena hollandaisen som ger rätten dess rätta karaktär. Kryddig krasse piffar till ägg Benedict lite extra.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/eggs-benedict/

Gör så här

Hollandaise:
  • Smält smöret.
  • Vispa ihop äggulor och vatten i en liten kastrull. Värm upp under kraftig vispning tills äggen tjocknar utan att koagulera. Om de ändå skulle råka koagulera kan man vispa i lite kallt vatten.
  • Ta från värmen och vispa i smöret, lite i taget, till en len hollandaise. Smaksätt med citron och salt.
Pocherade ägg:
  • Blanda 1 dl vatten och ättiksprit i en skål. Knäck ner äggen med 30 sek mellanrum. Låt stå 5 min.
  • Koka upp 1 liter vatten med salt. Stjälp ner vätskan med äggen i kastrullen. Sjud 3 min.
  • Lyft upp äggen med en hålslev och lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
Servering:
  • Smörstek brödet frasigt. Stek skinkan hastigt i samma stekpanna.
  • Lägg upp bröden på tallrikar och toppa med skinka och ägg. Ringla på hollandaise och klipp över lite krasse för att få till den perfekta toppingen på dina eggs Benedict.
Klart!

För en extra smakrik hollandaise är det gott att bryna smöret.

Energi:

624 kcal

Protein: 20 g
Kolhydrater: 20 g
Fett: 52 g

Ingredienser

Hollandaise:
150 g
Äggulor
3
Vatten
2 msk
Pressad citronsaft
1 msk
Salt
1 krm
Pocherade ägg:
Vatten
1 dl
Ättiksprit 12%
1 dl
Ägg
4
Vatten
1 liter
Salt
½ msk
Till servering:
Lantbröd
4 skivor
Rökt skinka
8 skivor
Smörgåskrasse