Janssons frestelse i portionsformar

Janssons frestelse i portionsformar

1 tim Buffé Huvudrätt
Janssons frestelse är en klassiker som vi gärna njuter av lite extra till jul och påsk. Tillagad i portionsform känns den extra lyxig. Sältan från ansjovisen som blandas med krämig potatis är oslagbar! Vill du göra en stor Janssons frestelse, öka då ugnstiden till ca 60 min.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/janssons-frestelse-i-portionsformar/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skal och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna.
  • Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
  • Smörj små portionsformar. Lägg i ett lager potatis, därefter lök, ansjovis och sedan resten av potatisen.
  • Droppa gärna över lite ansjovisspad. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
Klart!

Du kan även göra Jansson i stor form. Grädda då i ugnen ca 45-50 minuter.

Ingredienser

Gul lök
1
1 msk
Potatis
750 g
Ansjovisfilé
100 g
2 dl
1 dl
Ströbröd
1 msk