Janssons frestelse fritters

Janssons frestelse fritters

1 tim Buffé Förrätt
Små, fina, frasiga bollar fyllda med Janssons blir perfekt drinktilltugg eller välkomnande snacks vid bordet när gästerna kommer. Serverade på en bädd av gräddfil och finskuren lök. Vackert och gott!
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/janssons-frestelse-fritters/

Gör så här

  • Börja med ostsåsen. Smält smör i en liten kastrull. Vispa ner vetemjölet och fräs hastigt. Vispa ner grädde och spadet från asjovisen. Sjud under omrörning ca 2 min. Rör ner osten och blanda tills den har smält. Ställ kallt.
  • Finhacka ansjovisen. Skala och finhacka löken. Tvätta och grovriv potatisen. Pressa bort vätska från potatisen. Blanda potatis, lök, ansjovis och ostsås. Forma ca 20 bollar av smeten. Ställ in i frysen ca 30 min.
Fritering och servering:
  • Häll mjöl i en djup tallrik, vispa upp ägget i en annan tallrik och häll ströbröd i en tredje tallrik.
  • Värm oljan till 150° och fritera bollarna tills de är gyllene och färdigtillagade. Låt rinna av på papper och salta.
  • Klicka ut gräddfil på små tallrikar. Strö över fint skuren gräslök och citronskal. Lägg på de nyfriterade bollarna och garnera med dill. Servera direkt.
Klart!

Ingredienser

25 g
Vetemjöl
2 msk
1 dl
50 g
Ansjovisfilé à 125 g
1 burk
Fast potatis
200 g
Liten gul lök
1
Panering och fritering:
Vetemjöl
1 dl
Ägg
2
Ströbröd
1½ dl
Olja
1 liter
Till servering:
3 dl
Färsk gräslök
Citronskal
Färsk dill