Mandeltårta

Mandeltårta

60+ min Efterrätt
Godaste mandeltårtan med syndigt god citronkolakräm. Gör två så räcker den till ett helt kalas!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/mandeltarta/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Riv mandelmassan grovt. Vispa vitorna till hårt skum och rör försiktigt ner mandelmassan.
  • Bred ut smeten till 2 runda bottnar, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna och lossa från papperet.
  • Blanda äggulor, sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under vispning tills den blir riktigt tjock.
  • Vispa ner citronskal och smör i bitar. Vispa krämen kall i kallt vattenbad. Låt stelna i kylen ca 1 tim.
  • Bred hälften av krämen på ena botten, lägg den andra ovanpå och bred på resterande kräm.
  • Förvara tårtan i kylen.
  • Garnera med pinjenötter och citronmeliss innan servering.
Klart!

Godast blir mandeltårtan om den lagas dagen innan.

Energi:

350 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 30 g
Fett: 23 g

Ingredienser

Mandelmassa
400 g
Äggvitor
4
Kräm:
Äggulor
4
Ljus sirap
½ dl
Strösocker
1 dl
½ dl
Citron
rivet skal av ½
150 g
Garnering:
Rostade pinjenötter
½ dl
Citronmeliss