Panettone

Panettone

Panettone är en härlig, luftig fruktkaka bakad på vetedeg fylld med rommarinerade russin och apelsinskal. Det här är en förenklad variant då den äkta panettonen bakas på surdeg och tar minst två dagar att baka. Panettone är ett måste vid det italienska julfirandet.
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/panettone/

Gör så här

  • Blanda apelsinskal och russin med rom och citronskal. Låt stå minst 3 tim, gärna över natten.
  • Värm mjölken till max 37°. Blanda ut jästen i mjölken och tillsätt ägg, socker, vaniljsocker och salt. Tillsätt mjölet och knåda till en fin deg i maskin. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  • Tillsätt smöret i klickar under knådning i maskinen. Arbeta till en fin deg. Tillsätt frukten och arbeta tills den är väl inblandad. Låt jäsa ca 1 tim.
  • Fodra en form, ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret komma upp ca 5 cm ovanför kanten på formen.
  • Ta upp degen på bakbordet och forma till en slät bulle. Lägg i formen och låt jäsa ca 1 tim.
  • Värm ugnen till 175°.
  • Pensla degen med smält smör och grädda i nedre delen av ugnen i 1-1 ½ tim. Låt svalna ca 10 min innan den tas ur formen. Pudra över florsocker innan kakan skärs upp.
Klart!
Energi:

342 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 52 g
Fett: 10 g

Ingredienser

Kanderade eller syltade apelsinskal
100 g
Russin gärna både vanliga och gula
2 dl
Mörk rom eller pressad apelsinsaft
4 msk
Citron, finrivet skal
1
2 dl
Jäst
25 g
Ägg
2
Strösocker
1 dl
Vaniljsocker
2 tsk
Salt
½ tsk
Vetemjöl (ca 510 g)
8- 9 dl
100 g
1 msk
Florsocker, till garnering