Svartvinbärssaft
Nytt

Svartvinbärssaft

Att göra egen svartvinbärssaft är det perfekta sättet att ta tillvara på bären från svartvinbärsbuskarna. Har du inte svartvinbärsbuskar funkar det lika bra att göra saften på frysta svarta vinbär. Ett tips är att göra en stor sats saft och frysa in i petflaskor, då kan du njuta av den somriga smaken året om!
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/svartvinbarssaft/

Gör så här

  • Skölj bären noga. Det går bra att de sitter kvar på sina klasar.
  • Lägg vinbären i en kastrull. Häll på vatten och låt koka 10 min.
  • Mosa bären lätt med en ballongvisp eller potatisstöt.
  • Låt saften rinna genom silduk eller kaffefilter.
  • Mät upp saften så du vet hur mycket socker du ska använda. Det ska vara 0.5 dl socker per dl saft.
  • Häll tillbaka saften i kastrullen och tillsätt socker. Koka upp och sjud ca 10 min.
  • Skumma av saften under tiden den kokar.
  • Häll upp svartvinbärssaft på väl rengjorda flaskor.
  • Förvara saften i kylen, eller frys in i plastflaskor om du gjort en stor sats.
Klart!

Fär att sterelisera flaskor gör du såhär: Blanda 2 dl kokhett vatten och med 2 tsk natriumbensoat. Häll i blandningen i flaskan och sätt på locket. Skaka flaskan ordentligt.

Ingredienser

Svarta vinbär
10 dl
Vatten
7 dl
Strösocker
ca 3 dl