Vinbärssaft

Vinbärssaft

Hemkokt saft är en njutning. Det är inte svårt att lyckas med och det doftar härligt i köket under tiden. Silställning är bra att ha och sådana finns att köpa i livsmedelsbutikerna.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/vinbarssaft/

Gör så här

  • Bären behöver inte repas men skölj dem och rensa bort dåliga bär. Låt bären rinna av.
  • Koka upp vatten i en stor kastrull, 3 dl om vinbären är röda och 6 dl om de är svarta. Lägg i bären och låt dem koka under lock i 10 min.
  • Montera en silduk på en silställning och ställ den över en bunke. Häll upp bärmassan i silduken och låt stå tills det slutar droppa, ca 40 min. Pressa eller tryck inte på bärmassan, då blir saften grumlig.
  • Mät upp saften och beräkna sockermängd. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan och låt koka upp. Tillsätt sockret under omrörning. Låt saften koka på svag värme tills sockret smält ordentligt, ca 10 min.
  • Tag bort det bildade skummet med en sked. Rör ut natriumbensoat med en liten mängd saft och rör sedan ner det i resten av saften.
  • Häll saften på varma, väl rengjorda flaskor och sätt genast på korken. Förvara saften svalt.
Klart!

Ibland kan saften bilda gelé i flaskan. Det beror på att bären har varit extra rika på pektin. Värm flaskan en stund före servering så smälter gelén.

Ingredienser

Röda vinbär
1 kg
Vatten
3 dl
Strösocker per liter avrunnen saft
6 dl
Natriumbensoat per liter avrunnen saft
1 krm