Vichyssoise och sallad med skogschampinjon, jordärtskocka och lökcrème
  • Arla
  • Recept & mat
  • Vichyssoise och sallad med skogschampinjon, jordärtskocka och lökcrème

Vichyssoise och sallad med skogschampinjon, jordärtskocka och lökcrème

45 min Huvudrätt
En klassiker i ny tappning med jordärtskocka, schalottenlök och svamp. Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, har tagit fram receptet.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/vishyssoise-och-sallad-med-skogschampinjon-jordartskocka-och-lokcreme/

Gör så här

Soppa:
  • Fräs jordärtskocka, svamp, lök och vitlök i olja och smör några minuter utan att det tar färg. Tillsätt timjan, vin och buljong. Låt sjuda tills allt är mjukt ca 5 min. Mixa soppan slät och tillsätt crème fraiche. Koka upp och smaka av med salt och kajennpeppar.
Sallad:
  • Fräs jordärtskockan hastigt i olja så de blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Stek svampen i smör, salta och peppra.
Lökcrème:
  • Skala och finhacka löken. Koka den med vinäger tills vätskan nästan kokat bort, låt kallna. Vispa crème fraiche och vänd samman med löken, smaka av med salt och peppar.
Vid servering:
  • Häll upp soppan i djupa tallrikar. Lägg upp lökcrème på en tallrik och toppa med marchesallad, jordärtskocka och svamp. Servera salladen till soppan.
Klart!
Energi:

460 kcal

Protein: 7 g
Kolhydrater: 20 g
Fett: 50 g

Ingredienser

Soppa:
Tunt skivade jordärtskockor
200 g
Grovhackade skogschampinjoner
200 g
Tunt skivade schalottenlökar
2
Hackad vitlöksklyfta
1
Olivolja med smak av citron
1 msk
1 msk
Plockad färsk timjan
½ msk
Vitt vin
2 dl
Grönsaksbuljong
1 liter
1¼ dl
Salt
1 tsk
Cayennepeppar
1 krm
Sallad:
Tunt skivade jordärtskockor
100 g
Matolja
½ dl
Tunt skivade skogschampinjoner
4
50 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 tsk
Lökcrème:
Finhackad schalottenlök
100 g
Vitvinsvinäger
2 msk
1¼ dl
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Till servering:
Machésallad
100 g