• Artiklar
  • Skumma mjölk för latte art – tekniker och tips
Kaffeskola

Skumma mjölk för latte art – tekniker och tips

Skumma mjölk för latte art – tekniker och tips

Professionell latte art är ett hantverk som kräver skicklighet och övning. Men visste du att mjölken är lika viktig som hur du häller upp? Lär dig mer om mjölkskum, mikroskum och ta del av våra bästa tips för att skapa latte art hemma!

Mjölkskummet betyder allt för latte art

Texturen på mjölkskummet spelar en central roll när man vill skapa latte art som imponerar. Genom att skapa det perfekta skummet med en fin, "våt" textur och sammetslen konsistens, så kallat mikroskum, kan du skapa fantasifulla mönster när du gör kaffedrinkar som latte, cappuccino eller flat white. Mikroskum är resultatet av små bubblor som svävar i mjölken. Det täta skummet ger en perfekt yta för mönster som kan formas och hålla formen. Utan detta kan även de mest avancerade försöken misslyckas eller se kladdiga ut.

Vilken mjölk passar bäst till latte art?

All mjölk går bra! Men bäst resultat kommer du att få när du använder standardmjölk eller Arlas Latte Art.

Skumma mjölk med ånga

Om du har tillgång till en espressomaskin är en precisionsångrör den mest professionella metoden för att uppnå det bästa mikroskummet – även om det kan kräva lite övning!

  1. Börja med att rengöra ångröret för att få bort överflödigt vatten. Ta en metallkanna med kall mjölk och sänk ner röret, lyft kannan tills spetsen är placerad strax under mjölkens yta.
  2. Sätt på ångan och se till att spetsen på ångröret ligger kvar strax under ytan på mjölken. Efter cirka tio sekunders ångning höjer du tillbringaren en aning och lutar den något för att skapa en virveleffekt. Fortsätt tills mjölken når mellan 60 och 68 °C och stäng sedan av ångan.
  3. Skummet ska vara glansigt. Låt den ångade mjölken stå i några sekunder, snurra sedan kannan flera gånger och ge basen några slag på en (skyddad) arbetsyta för att slå ut eventuella kvarvarande stora bubblor. Nu är skummet redo att hällas upp!

Skumma-mjolk2-1440x700

Se hur du skapar mönster i vår tutorial längre ner!

Skumma mjölk med en mjölkskummare

För den som inte har tillgång till ånga är en handhållen elektrisk mjölkskummare ett bekvämt alternativ.

  1. Värm kall mjölk försiktigt till den optimala temperaturen på 60–68 °C. Du kan använda en kastrull på spishällen eller värma i korta omgångar i mikron, men se till att mjölken inte blir för varm.
  2. När mjölken fått rätt temperatur häller du den i en förvärmd mjölkkanna och placerar sedan skummaren nära botten av kannan utan att nudda den.
  3. Skumma tills mjölken når samma glansiga yta som nämns ovan. Virvla och knacka sedan för att få bort eventuella bubblor och häll upp!

Skumma mjölk med elvisp

Det går även att använda en visp eller elvisp för att skumma mjölk – även om det kan ta lite längre tid. Vispa den uppvärmda mjölken i en behållare av större modell tills du är nöjd med skummet.

Skumma mjölk med fransk kaffepress

  1. Placera mjölken, som redan värmts upp till 65 °C, i kaffepressen och se till att den är mindre än halvfull.
  2. Pumpa sedan upp och ner ett par gånger för att pressa ner luft i mjölken. Gör sedan cirka 30 snabba små pumpningar, håll alltid pressnätet under mjölkens yta, följt av ett par virvlar för att blanda mjölken.
  3. Pumpa tre gånger till. Häll över i en mjölkkanna, virvla runt och knacka kraftigt på botten tills det inte finns några stora bubblor kvar.

Enkla tips för perfekt latte art

  • Om du ångar mjölken ska du vara uppmärksam på ljudet – om du hör höga gnisslande, bubblande eller mullrande ljud kan ångröret vara placerat för djupt eller för nära ytan.
  • Oavsett vilken skumningsmetod du använder ska du inte värma mjölken över 70 °C. Överhettning bryter ner sockret i mjölken och påverkar konsistensen.
  • Experimentera med hälltekniken och kontrollera mjölkflödet – börja med att långsamt hälla mjölken mot den motsatta sidan av koppen, sänk sedan kannan och vicka försiktigt från sida till sida när du rör dig tillbaka över kaffets yta för att forma mönster.
  • Var inte rädd för att göra misstag – fortsätt bara att öva!