Blomkål i ugn

Blomkål i ugn

30 min Buffé Huvudrätt
Blomkål i ugn gratinerad med vispgrädde, vitlök och cheddar. Denna vegetariska gratäng kan antingen serveras som ensamrätt med en matig sallad och t ex bulgur, eller som ett gott tillbehör till kyckling eller lammfärsbiffar. Blomkålen passar även att serveras ljummen på en buffé.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/blomkal-i-ugn/

Gör så här

  • Värm ugnen till 225°.
  • Dela blomkålen i buketter och lägg i en smord ugnsform.
  • Grovhacka persiljan. Skala och finhacka vitlöken och blanda med hälften av persiljan i en skål.
  • Tillsätt grädde och ost, salta och peppra. Häll gräddblandningen över blomkålen.
  • Bryt brödet i bitar och strö det över gratängen.
  • Gratinera blomkålen mitt i ugnen ca 30 min.
  • Toppa blomkål i ugn med resterande persilja och finrivet citronskal.
Klart!
Energi:

490 kcal

Protein: 14 g
Kolhydrater: 12 g
Fett: 42 g

Ingredienser

Blomkål
500 g
Färsk persilja
1 kruka
Vitlöksklyfta
1
3 dl
150 g
Flingsalt
1 tsk
Svartpeppar
Surdegsbröd eller annat vitt bröd
1 skiva
Citron, finrivet skal, till servering
1