Medelhavspaj

1 tim 10 min Buffé Huvudrätt Lunch Middag
Frysbar
Medelhavspaj

Denna medelhavspaj är fylld med vitlöksstekt spenat, KESO® Cottage cheese, vitost, oliver och tomat. En smakrik och vacker paj som är lika god att äta varm som kall. Servera gärna denna paj på buffébordet - en riktig fullträff!

Ingredienser

Pajdeg:

125 g
Vetemjöl
3 dl
Vatten
1 msk

Fyllning:

Färsk bladspenat
250 g
Hackade vitlöksklyftor
2
2 msk
250 g
150 g
1 dl
Ägg
3
Urkärnade svarta oliver
1 dl
Cocktailtomater
6
Salt och svartpeppar
Färska blandade örter, till garnering

Gör så här

Pajdeg:

  • Allra bäst blir degen om den arbetas ihop snabbt i en matberedare med kniv. Tärna smöret. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten, arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga botten med gaffel och låt stå i kyl 30 min, eller i frysen 15 min.
  • Sätt ugnen på 200° eller 175° varmluft.
  • Förgrädda pajskalet ca 10 min.

Fyllning:

  • Skölj spenaten. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp smör- & rapsolja i en rymlig stekpanna. Fräs vitlök och spenat tills all spenat blivit mjuk.
  • Häll cottage cheese och smulad vitost i en bunke. Vispa ner grädde, ägg och vitlöksstekt spenat. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Toppa med oliver och halverade tomater.
  • Grädda medelhavspajen i mitten av ugnen ca 30 min, eller tills den stannat.
  • Låt svalna något och garnera gärna med färska örter.
  • Servera ljummen paj med krispig sallad.
Klart!

Näringsvärden, per portion

Energi:

460 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 18 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 32 g
https://www.arla.se/recept/medelhavspaj/