Potatisfondant

Potatisfondant

1 tim
Potatisfondant är potatis som är skuren i cylindrar och tillagad med smör och fond. Ett mycket gott och lyxigt sätt att tillaga potatis på. Passar utmärkt att servera till en bit kött eller kyckling!
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/potatisfondant/

Gör så här

  • Värm ugnen till 225°.
  • Skala potatisarna och skär av ändarna så de kan stå upp. Dela potatisarna på mitten.
  • Låt potatisarna ligga i kallt vatten ca 5 min. Häll av vattnet och lägg upp potatisen på en ren handduk. Torka potatisen helt torr.
  • Värm en ugnstålig stekpanna med lock. Häll i rapsoljan och stek potatisarna på båda sidor till fin färg.
  • Lägg med örtkvistarna mot slutet av stekningen. Klicka i smöret, salta och peppra.
  • Häll på vattnet blandat med fonden. Låt koka upp och lägg på locket. Ställ in i ugnen och låt stå ca 30 min. Ta av locket de sista 10 min. Späd ev med vatten om det blir för torrt i pannan.
Klart!
Energi:

292 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 4 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 13 g

Ingredienser

Stora potatisar
8
Rapsolja, till stekning
2 msk
Färsk timjan
5 kvistar
2 msk
Salt och svartpeppar
Vatten
2 dl
Kyckling- eller kalvfond
1 msk