Potatiskaka

1 tim 30 min Buffé Huvudrätt
Potatiskaka

Den här läckra potatiskakan med brynt smör, vitlök och färska örter som timjan och rosmarin kan serveras som tillbehör till det mesta. Lägg ett bakplåtspapper i formen så inte smöret rinner ut. Potatisen ska bakas i smöret, det är det som är hemligheten till det goda. Potatisen blir mjuk i botten och krispigt ugnsstekt på toppen!

Ingredienser

Fast potatis
900 g
125 g
Vitlöksklyftor
2
Färsk rosmarin
2 kvistar
Färsk timjan,
½ kruka
Salt
1 tsk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Knöla ihop ett bakplåtspapper och tryck ner pappret i en form, ca 24 cm i diameter med pappret.
  • Bryn smöret under ständig omrörning i en liten kastrull. Ta från värmen, häll över i en värmetålig skål och låt svalna.
  • Skala och finhacka vitlök. Plocka och hacka rosmarin och timjan. Blanda ner vitlök, örter och salt i det brynta smöret
  • Skär potatisen i ca 2 mm tjocka skivor. Blanda väl med smöret i skålen.
  • Ställ potatisskivorna omlott i formen. Börja utifrån och ställ skivorna tätt.
  • Tillaga mitt i ugnen 50-60 min, tills potatisen är mjukt rakt igenom. Kontrollera med en provsticka.
Klart!

Stapla och tillaga potatisen i en smord muffinsform så får du fina portionsgratänger! Tillagningstiden blir i så fall något kortare.

Näringsvärden

Energi:

405 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 4 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 25 g
https://www.arla.se/recept/potatiskaka/