Vinägrett
•
&format=webp)
En vinägrett lyfter smakerna på salladen. Den går snabbt att röra ihop, och du kan smaksätta den på en rad olika sätt. Den håller sig i många dagar i kylen, så passa på att dubbla receptet när du ändå håller på!

Carolina Soudah
Receptkreatör
Ingredienser
Grundrecept vinägrett:
Olja, oliv- eller rapsolja
|
4 msk |
---|---|
Vinäger, röd-, vit-, sherry- eller balsamvinäger
|
2 msk |
Salt
|
1 krm |
Nymalen svartpeppar
|
½ krm |
Fransk senapsvinägrett:
Fransk senap
|
2 tsk |
---|---|
Honung
|
2 tsk |
Vitlöksklyfta, finriven
|
1 |
Örtvinägrett:
Schalottenlök, finhackad
|
1 |
---|---|
Finhackade färska örter, t ex persilja, basilika och timjan
|
½ dl |
Chilivinägrett:
Färsk röd chili, finhackad eller 2 tsk sambal oelek
|
1 |
---|
Gör så här
Citronette får du om du byter ut vinägern mot pressad citronsaft.
Asiatisk vinägrett får du om du byter ½ msk olja mot sesamolja och vinägern mot limejuice. Byt saltet mot ½ msk japansk soja och smaksätt med 1 tsk finriven färsk ingefära, 1 tsk flytande honung och 1 tsk rostade sesamfrön.
Ser vinägretterna skurna ut är det bara att vispa ihop dem igen.

