Zucchinigratäng

45 min Lunch Middag Varmrätt
Zucchinigratäng

Denna zucchinigratäng är en smakrik och mättande rätt, full av grönsaker, röda linser och krämig vitost. Serverad med couscous och en frisk spenatsallad blir detta en perfekt middag med familj och vänner!

Nytt

Ingredienser

Purjolök
1
Vitlöksklyftor
2
Morot
1
Blekselleri
2 stjälkar
1 msk
Tomatpuré
2 msk
Torkad rosmarin
½ msk
Krossade tomater
800 g
Vatten
4 dl
Torkade röda linser
1 dl
Sambal oelek
1 tsk
Salt
1 tsk
2 dl
200 g
Färsk basilika
1 kruka
Stor zucchini eller 2 små
1

Till serveiring:

Couscous
3 dl
Bladspenat
100 g
Citron, finrivet skal och saft
1
Rostade pinjenötter
3 msk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Ansa och skiva purjolöken. Lägg i ett durkslag och skölj noga. Skala och finhacka vitlök och morot. Tärna sellerin. Fräs allt i smör- & rapsolja ca 5 min.
  • Tillsätt tomatpuré, rosmarin, krossade tomater och vatten. Koka upp och låt sjuda 3-4 min.
  • Tillsätt linser, sambal oelek och salt. Sjud 20 min.
  • Blanda crème fraiche med smulad vitost och hackad basilika.
  • Skiva zucchini tunt på längden, gärna med en mandolin.
  • Lägg hälften av tomatsåsen i en smord ugnsform, ca 20x30 cm. Lägg på hälften av zucchiniskivorna. Klicka på crème fraiche blandningen. Lägg på resterande tomatsås och avsluta med zucchini.
  • Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.
  • Tillaga couscous enligt anvisning på förpackningen.
  • Dressa spenaten med finrivet citronskal och pressad saft. Blanda ner pinjenötter.
  • Servera zucchinigratäng med couscous och spenat.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

717 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 13,1 g
Protein: 26,4 g
Kolhydrater: 74,9 g
Fett: 34,5 g
https://www.arla.se/recept/zucchinigratang/