Hjortronmoussetårta med mandelgrädde

Hjortronmoussetårta med mandelgrädde

Mellanmål Efterrätt
En helt ny sorts tårta med egen karaktär. Hjortronmousse, mandelgrädde och vaniljkräm i oväntad och väldigt god kombination. Gör den gärna en dag i förväg.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/hjortronmoussetarta-med-mandelgradde/

Gör så här

Hjortronmousse:
  • Tina frysta hjortron i rumstemperatur ca 1 tim.
  • Låt hjortronen rinna av i en finmaskig sil. Pressa ur saften i en skål med hjälp av en sked. Spara saften till senare.
  • Vispa grädden ganska hårt och blanda med hjortronen. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft och blanda ordentligt.
Tårtbotten:
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
  • Låt kakan vila i formen några minuter. Stjälp upp den på galler och låt kallna. Dela kakan i 3 bottnar.
Vaniljkräm:
  • Blanda pulvret med mjölken. Vispa grädden ganska hårt. Tillsätt krämen och vaniljsockret, blanda ordentligt.
Mandelgrädde:
  • Blanda yoghurt med vaniljsocker, kardemumma och mandelmassa.
  • Vispa grädden ganska hårt och rör ner i yoghurtblandningen.
Montering:
  • Safta ev bottnarna med några matskedar mjölk eller hjortronsaft.
  • Lägg ihop dem med vaniljkräm och mandelgrädde emellan.
  • Bred hjortronmoussen över hela tårtan, något tunnare på sidorna.
  • Kavla ut marsipanen till en rund platta och täck hela tårtan. Jämna till kanterna med en kniv.
  • Färga resten av marsipanen och garnera tårtan med en flagga och rosor.
Klart!

Ingredienser

Tårtbotten:
Ägg
5
Strösocker
2 dl
Potatismjöl
1 dl
Vetemjöl
1 dl
Bakpulver
2 tsk
Vaniljkräm:
Marsánpulver
ca 1 dl
2½ dl
3 dl
Vaniljsocker
1 tsk
Mandelgrädde:
1 dl
Vaniljsocker
2 tsk
Stötta kardemummakärnor
½ msk
Finriven mandelmassa
300 g
3 dl
Hjortronmousse:
Hjortron
300 g
4 dl
Vaniljsocker
2 tsk
Färskpressad citronsaft
2 msk
Garnering:
Vit marsipan
350 g
Blå hushållsfärg
Gula hushållsfärg
Röda hushållsfärg
Gröna hushållsfärg