Pastel de nata

Pastel de nata

Efterrätt
Pastel de nata eller Pastéis de Nata är ett omtyckt bakverk från Portugal. Det här är Arlas variant. Den är gjord på frasig smördeg som fylls med en gräddig kräm smaksatt med citron och kanel. Servera till kaffet och njut!
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pastel-de-nata/

Gör så här

  • Tina smördegsplattorna under plastfolie så de inte torkar på ytan.
  • Häll grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i kanelstången. Skala citronen med en potatisskalare utan att det vita kommer med och lägg i kastrullen. Koka upp, ställ åt sidan med lock och låt dra ca 10 min.
  • Vispa äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke med elvisp.
  • Sila av gräddmjölken och häll ner i äggvispet under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning tills det tjocknar och temperaturen är 83°. Häll över i en skål och låt svalna lite.
  • Värm ugnen till 220°.
  • Smörj en muffinsplåt för 12 muffins med smör.
  • Rulla ihop smördegsplattorna från kortsidan. Dela varje rulle i 4 bitar. Tryck till varje bit från snittsidan till en rund degplatta och tryck ut i muffinsformarna.
  • Fyll formarna till 3/4 med fyllningen och grädda mitt i ugnen ca 12 min.
  • Ta kakorna ur formen med hjälp av en liten kniv och låt svalna på galler.
Klart!
Energi:

204 kcal

Protein: 3 g
Kolhydrater: 20 g
Fett: 13 g

Ingredienser

Frysta smördegsplattor à 85 g
3
Fyllning:
1½ dl
1½ dl
Kanelstång
1
Citron, skalet
½
Äggulor
4
Strösocker
1½ dl
Majsstärkelse
2 msk