Receptsamling

Blomkål

Blomkål är en oförtjänt bortglömd grönsak som passar till mycket med sin milda smak.

Läs mer

Smak

Färsk blomkål smakar nötigt, kokt blomkål smakar sött.

Tillagning och servering

Blomkål smakar underbart både rå, ångad, stekt och ugnsrostad. Du kan till och med koka en hel blomkål i mikron! Innan du tillagar blomkålen kan du ta bort löven och skära av en bit av stammen. Du kan också rengöra blomkålen innan tillagning genom att lägga den i kallt saltat vatten i cirka 10 minuter.

På senare tid har blomkål verkligen blivit en uppskattad råvara – då både blomkålsris och blomkålspizza blivit populära rätter. Men vi får inte glömma varken blomkålsgratäng eller blomkålssoppa , som är klassiska exempel på recept där blomkål är fantastiskt.

Blomkål bör förvaras i kylskåp i en påse eller behållare utan kontakt med andra grönsaker, eftersom blomkål kan missfärgas av etylenexponering. Hållbarhet 4-5 dagar.

Säsong

Blomkål är i säson från juni till november