Receptsamling

Sparris

Ett kärt återseende i grönsaksdisken om våren, den gröna och vita sparrisens tid är kort så passa på att njuta primören på längden och tvären. De späda stjälkarna är snudd på allra godast lättkokta och serverade med smör och salt, men missa inte att lägga sparrisen på grillen - en höjdare!

Läs mer

Smak

Visste du att grön och vit sparris smakar olika? Eftersom de odlas på olika sätt, vit sparris under jorden och grön sparris ovan, blir både smak och textur lite olika. Den vita blir tjockare och behöver skalas. Den får även en mjukare och fylligare smak, medan den gröna sparrisen får en frisk smak som påminner om färska ärter.

Tillagning och servering

Sparris passar lika bra till en festmåltid som till vardagen där den adderar lite lyx! Det finns massor av spännande sätt att använda sparrisen på. Låt den ha huvudrollen i en förrätt som i en sparrissoppa eller servera dem kokta, stekta, rostade eller grillade och toppade med en god sås, som grön sparris med Sveciakräm eller vit sparris med brynt smör. Till huvudrätten blir sparris ett utmärkt tillbehör, kanske speciellt till fisk och skaldjur. Testa vår goda lax i ung med sparris eller en nudelsallad med räkor och sparris.

Säsong

April till juni.

Stekt sparris
15 min
Stekt sparris
(9)
Krämig räkpasta
15 min
Krämig räkpasta
(169)
Relaterade kategorier
Lax i folie
40 min
Lax i folie
(203)
Solig sparris
20 min
Solig sparris
(12)
Gribiche
Nytt
40 min
Gribiche
(2)
Couscoussallad
25 min
Couscoussallad
(55)
Sparrisrisotto
40 min
Sparrisrisotto
(8)
Sparrissallad
20 min
Sparrissallad
(9)
Fisk i folie
1 tim
Fisk i folie
(15)